Om Fablab Nordvest

Fablab Nordvest er et Fablab placeret i Københavns Nordvestkvarter. Fablab betyder Fabrikations Laboratorium og har to centrale elementer: et højteknologisk værksted og et netværk – community om man vil – af nysgerrige, innovative, opfindsomme, kreative og ofte teknisk dygtige brugere med lyst til at dele deres viden.

I Fablab værkstedet kan man udvikle og bygge ting og eksperimentere med fremstillingsprocesser. Dette foregår primært ved hjælp af computerstyrede fremstillingsmaskiner, hvor de centrale er laserskærere, CNC fræsere, 3D printere mm. Desuden findes der faciliteter, så man kan fremstille elektronik samt arbejde med traditionelle værktøjer og andre materialer, så som tekstil, serigrafi mv. Samlet set er ambitionen at lave et sted hvor man kan ‘lave næsten alt‘. Denne ambition peger tilbage til Fablab bevægelsens oprindelse, MIT universitetet i USA. Fablab Nordvest er nemlig ikke alene om at drive Fablab. Tilbage omkring år 2002 opstod ideen til Fablab hos Neil Gershenfeld på MIT og siden da er der etableret mere end 250 Fablabs på verdensplan. Disse arbejder sammen i et uformelt netværk hvor alle forventes at efterleve bevægelsens ideologier, som beskrevet i ‘The Fab Charter‘ som blandt andet anfører at en del af den innovation, der opstår i Fablab, skal gøres tilgængelig for det brede samfund. Dette sker typisk som Open-source, kendt fra software, hvor al information nødvendig for at eftergøre innovationen, stilles til rådighed – som regel også med mulighed for at anvende innovationen kommercielt. Brugen af innovationen reguleres ofte af en Creative-commons licens.

I Fablab netværket kan man udvide sin viden om de fleste processer og teknologier forbundet med at udvikle ting. Det lokale netværk i Nordvest tilrettelægger workshops, foredrag og kurser i anvendelse af værktøjerne. Her skal begrebet værktøjer forstås bredt og kan både dreje sig om software og maskiner, men også om andre ressourcer, der kan anvendes i udviklingsarbejdet og – for manges vedkommende – drømmen om at starte en virksomhed. Eksempler kan være: CAD/CAM, printlayout i Eagle, start af virksomhed IVS demystified, Alibaba, Arduino, Illustrator vs. Inkscape og resten af CS6. Læs mere om dette under ‘kurser’ når menupunktet er klart på forsiden :) og overvej om du har noget på hjerte, du vil dele med andre. Stedets brugere har selv savnet et sted at mødes til en uformel, pragmatisk og hands-on orienteret tilgang til at tilegne sig viden om disse emner. På denne måde regner vi med at Fablab Nordvest kan udvikle sig til et ‘sted at gå til innovation og iværksætteri’.
Det internationale netværk tilbyder en struktureret 6 måneders uddannelse ‘Fab Academy‘ som dækker de fleste nødvendige emner til at blive superbruger af Fablab teknologierne. Uddannelsen tilbydes af MIT – der gæsteforelæser over videokonference – sammen med lokale Fablabs. I Fablab Nordvest arbejder vi hen imod at tilbyde Fab Academy. Giv os besked hvis du ønsker at høre mere om dette og eventuelt kunne tænke dig at deltage.

Teamet bag Fablab Nordvest

Fablab Nordvest er udviklet og drevet af en gruppe entusiaster. Læs mere nedenfor.

Rasmus S

Undervisningskonsulent & Kasserer

Rasmus Schjær Pedersen er ekspert i at anvende Fablab-metoder og teknologier i undervisningen og har en drøm om at reformere folkeskolens praktiske fag til noget bedre, sjovere og mere ambitiøst. Han er uofficiel Danmarksmester i serigrafitryk på tid og en stor pedal steel-guitarist in spe.

Rasmus G

Formand

Rasmus Grusgaard er Head of Fablab Nordvest, idémager og en rendyrket DIY-fyr. Rasmus har samlet alt fra IKEA-køkkener til 3D-printere. Rasmus er uddannet ingeniør og EMBA ved CBS, og blogger om makers, open hardware, prototyping og small-batch-produktion.

Ronald

Elektronik og 3D print

Ronald er super skarp og kompetent på elektronik og 3D print

  Jesper

  CNC, Laser, Folie cutter

  Jesper Kildegaard Jacobsen er uddannet Akademiøkonom “Innovation & Entrepreneurship” og har i mange år dyrket Tegning og maling med flere udstillinger bag sig. Jesper er sidenhen videreuddannet sig som Multidisciplinær designer – Industrial, Graphic, 3D, CAD / CAM, web, video. Ud over Fablab aktiviteter så bliver der hevet i El-hegnet, jongleret i køkkenet, dyrket Yoga og læst filosofi.

  Medlem af bestyrelsen – Bantamsklip NGO Sydafrika – www.bantamsklip.org

  Søren

  Audio master

  Søren Larsen er audiofil og indehaver af firmaet Audiocase og hjernen bag Fablab NV’s Roskilde Festival-blockbusteren, Campblaster. Han er også god med en skruemaskine – for ikke at sige lasercutter. Og så har han dametække.

  Malte

  Fotograf

  Malte Pedersson er Fablab Nordvests hus-fotograf og professionel historiefortæller. Malte er inkarneret Nørrebro’er og tror på, at alle gerne vil ændre verden til noget bedre. Så kig forbi Fablab Nordvest og få sat billeder på din næste store designsellert eller nørdede tech-gadget.

  Isak

  Rød Laser manager

  Isak er Laser skærer guru.